Израелските и египетски представители, преговарящи за примирие, обсъждат електронна система за

...
Израелските и египетски представители, преговарящи за примирие, обсъждат електронна система за
Коментари Харесай

Докато Израел и Египет обсъждат примирие, израелски бомби убиха 25 души в Газа

Израелските и египетски представители, договарящи за помирение, обсъждат електронна система за наблюдаване по границата сред Газа и Египет, която може да разреши на Израел да изтегли войските си от региона, в случай че бъде реализирано помирение, оповестиха египетски източници, осведомени с въпроса и представени от Ройтерс.

Въпросът дали израелските сили ще останат на границата е една от пречките за евентуалното помирение, защото както палестинската формация Хамас, по този начин и Египет се опълчват на наличието на израелски войски там.

Израел се притеснява, че в случай че войските му изоставен зоната, наричана от Израел Филаделфийски кулоар, въоръженото крило на Хамас може да придвижва оръжия и доставки от Египет в Газа през тунели, което би разрешило на Хамас още веднъж да се въоръжи и да заплаши Израел.

Системата за наблюдаване, в случай че страните в договарянията се спогодят за детайлите, може да улесни постигането на помирение, макар че има още доста други трудности за превъзмогване.

За първи път Ройтерс оповестява, че Израел взе участие в разискванията в границите на сегашния кръг договаряния с желание да изтегли силите си от граничния регион. Според осведомен източник, разискванията включват " главно датчици, които биха били построени от египетската страна на Филаделфийския кулоар ".

Съединени американски щати работят от месеци за обезпечаване на помирение в Газа, с цел да върнат заложниците вкъщи и да основат път към мир и непоклатимост в Близкия изток.

Целта е да се откриват тунели и други способи за контрабанда на оръжия или хора в Газа. Това би било забележителен детайл в съглашението за връщане на заложниците.

Два египетски източника споделиха, че израелските договарящи са говорили за високотехнологична система за наблюдаване. Египет не се опълчва на това, в случай че системата е подкрепена и финансирана от Съединени американски щати, само че няма да се съгласи с нищо, което би трансформирало граничните договорености сред Израел и Египет, открити в предходен кротичък контракт.

В четвъртък израелските въздушни удари убиха минимум шестима души в град Газа и 19 в останалата част от линията Газа, съгласно палестинските управляващи. Гражданската работа за изключителни обстановки сподели, че телата на минимум 30 палестинци, убити през предходните три дни, също са разпръснати по недостъпни улици в град Газа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР